Ilmanpaineopas

Lufttryck Tarkista kaikkien renkaiden (myös vararenkaan) ilmanpaine kerran kuukaudessa ja ennen lähtöä pidemmälle matkalle.

Rengaspaineiden säännöllinen tarkastus säästää kustannuksia. Koska vajaapaineinen rengas lämpenee voimakkaammin, polttoaineen kulutus kasvaa ja rengas kuluu normaalia nopeammin. Liian korkean rengaspaineen seurauksena rengas kuluu epänormaalin nopeasti, sen käyttöikä lyhenee ja pito heikkenee.

KULUMINEN. 20% liian alhainen rengaspaine lyhentää renkaan käyttöikää 20%. Vastaava lukema kilometreissä on 8 000 km, kun renkaan kestoiäksi lasketaan 40 000 km.

POLTTOAINEENKULUTUS JA HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT.. Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.Renkaasta häviää luonnostaan ilmaa (noin 0,06 baria kuukaudessa). Muita syitä rengaspaineen laskuun voivat olla:
  • Renkaassa oleva pieni reikä
  • Venttiili, joka tulisi vaihtaa uuteen aina renkaanvaihdon yhteydessä
  • Venttiilihattu, joka pitää renkaan ilmatiiviinä
  • Vanne, joka on puhdistettava aina renkaan asennuksen yhteydessä – Noudata ajoneuvon- tai rengasvalmistajan ohjeita liittyen erityisesti käyttöolosuhteisiin (kuormitus, nopeudet ym.)
  • Rengaspaineet mitataan vielä kylmistä renkaista (joilla ei ole ajettu kahteen tuntiin tai joilla on ajettu alle 3 km matka alhaisella nopeudella).
  • Jos rengaspaineet mitataan ajossa lämmenneistä renkaista, ajoneuvonvalmistajan ilmoittamiin suosituspaineisiin on lisättävä 0,3 baria. Tarkista rengaspaineet vielä uudestaan renkaiden jäähdyttyä.
  • Älä päästä ilmaa lämpimistä renkaista.
  • Myös typellä täytettyjen renkaiden paineet on tarkistettava säännöllisesti.
Oikeat rengaspaineet parantavat ajoturvallisuutta ja säästävät niin polttoainetta kuin ympäristöä.
Rengaspaineet

Rengaspaineet

Automalleille on säädetty rengaspainesuositukset etu- ja takarenkaille. Jos olet epävarma autosi rengaspaineista tai et tiedä, kuinka ne tarkistetaan, lue alla olevat ...

Talvirenkaiden ilmanpaineet

Talvirenkaiden ilmanpaine

Kylmä sää laskee ilmanpainetta. Jos renkaan ilmanpaine on säädetty esimerkiksi 2 bariin +20 asteessa, paine laskee 1,8 bariin 0 asteessa. Mikäli paineistat renkaat si...

Kesärenkaiden ilmanpaineet

Kesärenkaiden ilmanpaine

Tarkista aina rengaspaine jäähtyneistä renkaista, joilla ei ole ajettu vähintään 2 tuntiin tai joilla on ajettu alle 3 km matka alhaisella nopeudella. Jos rengaspaine...